Zgornja Soška dolina se uvršča med najlepše letalne kraje v Evropi, če ne celo v širšem pogledu. Kombinacija bližine morja na jugu in Julijskih Alp, ki se razprostirajo na severu, ustvari odlične letalne pogoje za vsakogar. Tu najdejo svoje užitke tako začetniki, kot tudi tisti malo bolj zahtevni letalci.

Društvo kot pooblaščeni izvajalec odloka o določitvi vzletnih točk in pristajalnih mest na območju Občine Kobarid vzdržuje vzletne točke in pristajalna mesta v občini Kobarid. Na vseh vzletnih točkah in pristajalnih mestih so informativne table z osnovnimi informacijami.

Za uporabo vzletne točke in pristajalna mesta je potrebna dovolilnica.
Cenik »Soča valley« dovolilnic:
Dnevna: 4 eur
3-dnevna: 11 eur
10-dnevna: 20 eur
Sezonska: 35 eur

Prodajna mesta dovolilnic so: Društvo Adrenalin,  Bar Teja – Kobarid, FlyZone – Čiginj, Kamp Gabrje, Kobala center Tolmin, Kamp Siber, Gostilna Nona.
Dovolilnice veljajo tudi za vzletne mesta v Tolminski občini, ki jih ureja DPL Posočje (Kobala in Vrše)!

Po občinskem odloku se dovolilnice kontrolira v sezoni med 15. aprilom in 31. oktobrom.

Na vzletišča je v sezoni možen organiziran prevoz. Zbirno mesto je nasproti pristajalnega prostora pred barom Teja v Kobaridu, navadno ob 10.00 zjutraj. Priporočljivo je, da se predhodno najavite (tel.: 041 953 370). Vremenske razmere se na okoliških vzletiščih lahko pred odhodom na vzletišče preveri na avtomatskih vremenskih postajah, ki povedo hitrost in smer vetra ter temperaturo.
Telefonske številke avtomatskih vremenskih postaj:
Vzletna točka Stol: 00386 41 646 324
Vzletna točka Kobala: 00386 41 646 319
Vzletna točka Livški Kuk: 00386 70 607 777
Vzletna točka Srednji vrh – Matajur: 00386 31 704 901

Uporaba vseh vzletnih točk in pristajalnih mest je na lastno odgovornost.
K nam prihajate od vsepovsod predvsem zaradi lepe narave in odličnih pogojev za jadranje. Za vse je dovolj prostora in možnosti, še posebno, če bomo spoštovali drug drugega in upoštevali sledeča pravila.

– Za uporabo vzletnega/pristajalnega mesta je obvezna uporaba veljavne dovolilnice.
– Zaradi vaše varnosti se pred letenjem obvezno seznanite z navodilom za uporabo vzletne točke in občinskim odlokom o prometnem režimu.
– Letite varno in samo v primernih pogojih! Maksimalna dovoljena višina je 2900 ASL.
– Prosimo, da vzletate oziroma pristajate le na za to označenih mestih.
– Organizirano letenje izven registriranih vzletnih točk ni dovoljeno! *
– Spoštujte naravo, živali, rastline, ptice…
– Pazite na čistočo in odnašajte smeti s seboj!
– Prepovedana je vožnja in parkiranje na travnatih površinah!

Neupoštevanje pravil se sankcionira v skladu z odlokom Občine Kobarid.
*Organizirano letenje: športna tekmovanja, javne prireditve, usposabljanja, letenje skupin (5 ali več pilotov).

Prosimo, da za pristajanje in zlaganje padal uporabljate le na fotografijah označena območja (info table).
Za vašo pomoč in sodelovanje se vnaprej priporočamo in zahvaljujemo.

Priporočamo: Občinski odlok, Uredba o jadralnem padalstvu, Direktiva o varnosti

Pri letenju in izvajanju preletov se upoštevajo določila glede omejitev in pravil uporabe zračnega prostora (letenje je dovoljeno izključno v nekontroliranem zračnem prostoru razreda G (Zbornik zrakoplovnih informacij SR – AIP), po splošnih pravilih dnevnega vizualnega letenja in v skladu z določbami 19. člena Uredbe).
V primeru organiziranega letenja z namenom športnega letenja petih ali več pilotov, usposabljanja, športnega tekmovanja ali prireditve, organizator določi vodjo letenja. Vsako organizirano letenje mora biti prijavljeno društvu, kot navaja navodilo za uporabo vzletne točke, vsaj 72ur pred začetkom aktivnosti. Prijavo lahko opravite preko spletnega obrazca: http://sffa.org/en/content/claim-group
Vodja letenja je lahko oseba, ki ima veljavno dovoljenje pilota letalne naprave.
Vodja letenja vodi letenje ter skrbi za varnost in koordinacijo letenja v skladu z 22. členom uredbe o jadralnem zmajarstvu in jadralnem padalstvu.

Priporočamo tudi obisk spletne strani zveze za prosto letenje kjer dobite vse splošne informacije o letenju na teritoriju Slovenije. http://sffa.org/

Pomembno!
Napotki pri javljanju ob nesreči jadralnega padalca:
– Telefonska številka za KLIC V SILI 112
– Lokacija ponesrečenca (GPS koordinate in višina ASL)
– Stanje ponesrečenca (verjetne poškodbe)
– Kontakt s ponesrečencem (radio postaja / GSM)
– Barva padala in čas nesreče

112 obvesti tudi, če ne potrebuješ pomoči po zasilnem pristanku!
Reševalci pogosto obveščajo pilote na uradni frekvenci 147.800 MHz o prihodu reševalnega helikopterja. Upoštevajte opozorila in pravočasno odletite s področja reševanja! Inštruktorji in vodje skupin morajo spremljati dogajanja na uradni frekvenci!